English Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα Βιογραφικό Τα βιβλία Κουβέντες με τα παιδιά Κατάλογος έργων Σύνδεσμοι Καλώς ήρθατε
Μυθιστορήματα:
"Καναρίνι και μέντα"
Πατάκης, 1996 - 17η έκδοση 2020. 194 σελ.
ISBN: 960-360-883-1

Περίληψη:
Στα έντεκά του χρόνια, ο Απελλής, αναστατωμένος απ' όσα μαθαίνει ξαφνικά και απογοητευμένος από κείνους που πίστευε ότι τον αγαπούν, βρίσκεται ολομόναχος μέσα στην απέραντη, πολύβουη και πολύμορφη Αθήνα. Μοναδική συντροφιά στην περιπλάνησή του θα έχει ένα "χάρτινο" παππού. Οι περιπέτειες που θα ζήσει θα πλουτίσουν τις εμπειρίες του, θα θέσουν όμως σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια του τη ζωή. Θα καταφέρει να επιζήσει και ν' αντιμετωπίσει σωστά τα προβλήματά του; Θα τον βοηθήσει ο παράξενος "χάρτινος" παππούς να βρει την αλήθεια και την αγάπη; Σ' αυτό το μυθιστόρημα καθρεφτίζεται η σκληρή κοινωνική πραγματικότητα του καιρού μας.

Κριτική:
"... ΄Ενα μυθιστόρημα για μεγάλα παιδιά - και για μεγάλους - χαμηλών τόνων, αλλά υψηλών αισθημάτων, θερμών όσο και η αγάπη, σεβαστών όσο και η ανθρωπιά. Μια περίπτωση από της πολλές που ξετυλίγονται καθημερινώς πίσω από κλειστά παράθυρα κι ακόμα πιο κλειστές καρδιές. Και μια αγάπη που, παρά τα σφάλματα και τις αδεξιότητες, παρά τα πρακτικά εμπόδια, την απομάκρυνση, τους δισταγμούς, μετανιωμούς και πόνους, μπορεί να διαρκέσει. Ναι ισχυροποιηθεί. Και να λάμψει."
Ελένη Σαραντίτη, Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 4.12.1996

"... ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, για μεγάλα παιδιά και για μεγάλους, βγαλμένο μέσα από τη σκληρή πραγματικότητα του καιρού μας..."
Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ιωαννίνων - 5.2.1997

"... το έργο αυτό αποτελεί υπόδειγμα για τη συγγραφή μυθιστορημάτων που απευθύνονται σε μεγάλα παιδιά. Ελκύει το ενδιαφέρον και συγχρόνως προβληματίζει για τη ζωή όπως εκτυλίσσεται γύρω μας. Για τα καλά και τα κακά, τις πτώσεις και τις ανατάσεις των ανθρώπων".
Μιχαλάκης Ι. Μαραθεύτης, Φιλόλογος-Παιδαγωγός τ. Διευθυντής της Παιδαγωγικής Ακαδημίας της Κύπρου - 29.1.1997

" Πρωτότυπος τίτλος για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο μυθιστόρημα... Η συγγραφέας κατέχει όσο λίγοι την Τέχνη του Λόγου, το πώς δομείται ένα μυθιστόρημα, το πώς πλάθονται οι χαρακτήρες σ' αυτό. Είναι μαστόρισσα και το 'χει αποδείξει..."
Αν. Δελώνης, ΝΟΥΜΑΣ , τ.48 - Ιανουάριος-Φεβρουάριος 1997

"... ένα συναρπαστικό περιπετειώδες ανάγνωσμα με αυξανόμενη την ένταση της πλοκής και με χαρακτήρες αληθινούς και θαυμαστούς στην ολοκλήρωσή τους. Το εύρημα δε της εμβόλιμης παράθεσης αποσπασμάτων (του Παπαδιαμάντη) λειτουργεί κατά πρώτον ιδεολογικά: καταδεικνύουν στον αναγνώστη τη δύναμη της λογοτεχνίας και του δημιουργού συνάμα, και υφολογικά κατά δεύτερο: έχουν μερική σχέση με τα τεκταινόμενα χωρίς, όμως, να δεσμεύεται η πραγματική ιστορία. Κοντολογίς πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό για το θέμα του μυθιστόρημα, έξοχα σκηνοθετημένο και επιπλέον υποδειγματικό στο χειρισμό της γλώσσας".
Περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ - Μάρτιος 1997

"Η Λ.Π.-Α. ανήκει στις συγγραφείς που έλκονται ιδιαίτερα από θέματα της σύγχρονης επικαιρότητας. Παράλληλα, έχει σταθεί και σε θέματα ιστορικά, κοινωνικά, αισθηματικά. Το έργο της αγκαλιάζει ευρύτατο φάσμα προβληματισμών, ενώ παράλληλα διαθέτει πλούσια δράση, ενδιαφέρουσα πλοκή και καλοσχηματισμένους χαρακτήρες. Όλα αυτά τα στοιχεία τα συναντάμε και στο Καναρίνι και μέντα... Κείμενο γραμμένο απλά και ζωντανά, γεμάτο με σκηνές καθημερινές, αλλά και πλούσια συναισθήματα. Η δομή του στηρίζεται σ' ένα πρωτότυπο παραλληλισμό. Ο Απελλής στις περιπλανήσεις του θα έχει σαν σύντροφο και σύμβουλο τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη... Στο σακίδιο του μικρού υπάρχει ένα βιβλίο με διηγήματα του Σκιαθίτη συγγραφέα. Οι περιπέτειες του Απελλή ταυτίζονται με τα όσα διαδραματίζονται σε ένα διήγημα του Παπαδιαμάντη. ΄Ετσι, ο μικρός ήρωας έχει κάποιον να του δίνει ουσιαστικές συμβουλές, ο δε αναγνώστης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει με τρόπο άμεσο την πλούσια δυναμική της ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας."
Μάνος Κοντολέων, Εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - 25.3.1997

"... η συγγραφέας επιχειρεί ένα πραγματικά δύσκολο εγχείρημα: να συνθέσει μια πλατιά εικόνα ζωής κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του νεαρού αναγνώστη και, ακόμη παραπέρα, να εξοικειώσει αυτόν ακριβώς τον αναγνώστη με έναν μεγάλο της λογοτεχνικής μας παράδοσης, τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη... Κείμενο καλογραμμένο που ξέρει να σε κρατάει σε αγωνία και διαβάζεται απνευστί".
Κατερίνα Δουζένη, Εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ- 11.5.1997

"... είναι το όγδοο μυθιστόρημα της συγγραφέως και είναι εμπνευσμένο από τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα. Εκείνο όμως που το κάνει πολύ ενδιαφέρον δεν είναι αυτό, αλλά το γοργό άπλωμα του μύθου με τη δύναμη και τη γλαφυρότητα που διακρίνει το γράψιμο της κ. Πέτροβιτς, η οποία δεν εξαντλείται σε εξωτερικές περιγραφές και άλλες παρόμοιες γραφικότητες, αλλά παραμένει κοντά στους ήρωές της και στα προβλήματά τους".
Κώστας Σαρδελής, Περιοδικό ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ, τόμος 142, τεύχος 1686, 1.10.1997

"... Ξαναδιάβασα μέσα στις καλοκαιρινές διακοπές το μυθιστόρημα Καναρίνι και μέντα της γνωστής συγγραφέως Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου (...) Το μυθιστόρημα έχει πολλές αφηγηματικές αρετές. Το νήμα της εξιστόρησης των γεγονότων δε χάνεται ούτε στιγμή από τον αναγνώστη, γεγονός που δημιουργεί την αναγνωστική αγωνία και το έντονο ενδιαφέρον για τη συνέχεια. Η πλοκή εξάλλου είναι στέρεα και καθαρή. Οι χαρακτήρες ακέραιοι και ψυχολογημένοι, ιδιαίτερα οι «περιθωριακοί» τσιγγάνοι. Όλα όμως αυτά τα στοιχεία, εσωτερικά ή εξωτερικά της γραφής, δεν είναι παρά βοηθητικά επινοήματα προκειμένου να αναδειχθεί κάτι βαθύτερο και ουσιαστικότερο που είναι - κατά τη γνώμη μου - η σχέση των νέων μας με τα κλασικά κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας.
Η περιπετειώδης ιστορία του Απελλή είναι το πρόσχημα για να εμπλέξει η συγγραφέας σ' αυτή μια άλλη παρόμοια ιστορία που δίνεται στο διήγημα του Παπαδιαμάντη. Η αληθινή τέχνη βοηθάει τη ζωή. (...) Χωρίς τους μεγάλους της νεοελληνικής Γραμματείας είμαστε σπίτι χωρίς θεμέλια, δέντρο χωρίς ρίζες. Το μυθιστόρημα Καναρίνι και μέντα προσφέρει την ευκαιρία για παρόμοιους προβληματισμούς. Και είναι μια καινούρια ιδέα που κερδίζει η λογοτεχνία για παιδιά και νέους, χάρη στην έμπειρη και πρωτοπόρο συγγραφέα κ. Πέτροβιτς.
Β. Δ. Αναγνωστόπουλος
Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Περιοδικό ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ, τ. 9-10/2003

 

Περισσότερα για το βιβλίο:  http://www.i-read.i-teen.gr/book/kanarini-kai-menta

http://www.sxolikivivliothiki.gr/book/kanarini-kai-menta

 


Συνδετικός κρίκος:

Ο Απελλής έχει αργότερα ρόλο σημαντικό και στα βιβλία Ποιος θα γράψει για το σκύλο μας; Το μυστήριο του καλοκαιρινού Αγιοβασίλη και Τα τέρατα του λόφου. Θα τον ξαναβρούμε πρωταγωνισςτή στο βιβλίο Ο κόκκινος θυμός. Τον Τέλη, που είχε πρωταγωνιστήσει μικρός στο Για την άλλη πατρίδα, θα τον ξαναβρούμε, πατέρα της μικρής Νεφέλης πια, στα βιβλία Ποιος θα γράψει για το σκύλο μας; Το μυστήριο του καλοκαιρινού Αγιοβασίλη, και Ο κόκκινος θυμός.
Τα βιβλία της Λότης... Τα βιβλία της Λότης...
Powered by Conceptum S.A.
Κεντρική σελίδα Κεντρική σελίδα